Personatges il·lustres

Josep Mallart i Cutó, Psicopedagog – Espolla, 1897 – Madrid, 1989

Era el segon de quatre germans d’una família pagesa d’Espolla on hi va néixer el 10 de juny de 1897. Iniciant de petit els seus estudis a l’escola d’Espolla amb el mestre Antoni Balmanya i Ros (1847-1915), pioner de la reforma pedagògica a Catalunya a finals del segle XIX i principis del XX, continuant després amb un altre mestre de renom com Àngel Costal i Marinel.lo (Girona, 1867 – Espolla, 1938).

La seva obra escrita en el camp de la psicologia aplicada, aspectes socials, pedagogia, i relacionada amb l’organització científica del treball és molt àmplia. Des del seu primer treball l’any 1922, “El factor humano en la organización del trabajo: para los patronos, para los obreros y para los técnicos” fins al seu darrer l’any 1981, “Psicologia Industrial i Organizacional”, hi ha més de 40 llibres publicats complementats amb més de 400 treballs, articles, reportatges i altres escrits relacionats. Mallart és considerat com un dels precursors de la psicopedagogia i dels difusors en els estudis sobre l’organització científica del treball.


 

Antoni Balmanya i Ros – La Bisbal d’Empordà, 1846 – 1915

Mestre nacional, més de 40 anys a Espolla, fou el precursor de l’estudi dels dòlmens de la comarca i el descobridor d’alguns d’ells.

Publicà el Butlletí de l’Associació Catalana d’Excursions Científiques: “Les coves d’Alabs. Dòlmens d’Espolla”. Autor d’un “Primer libro de lectura manuscrita” que assolí un notable èxit arreu de Catalunya.


Josep Antoni Coderch i de Sentmenat – Barcelona, 1913 – Espolla, 1984

Arquitecte i teòric de l’arquitectura, molt vinculat a Espolla on tenia una casa.


Fàtima Bosch i Tubert

Catedràtica de bioquímica i biologia molecular de la Universitat Autònoma de Barcelona i directora del Centre de Biotecnologia animal i Teràpia Gènica. Va néixer a Espolla l’any 1957. L’any 1996 va rebre el premi “Rey Don Juan Carlos I de Investigación Científica i Técnica para investigadores menores de 40 años”. És una autoritat mundial en investigació gènica enfront de la diabetis que és una de les malalties amb un procés d’expansió més ràpid en els països industrialitzats.